Het Quartet

De fundamenten van het Eurasia Quartet zijn gelegen in de Russische strijkerstraditie. Het strijkkwartet is opgericht in Maastricht in 2013 en leent zijn naam aan de afkomst / roots van de vier musici; elk van hen heeft een band met Rusland, een land dat Europa en Azië verbindt. De leden van het kwartet hebben elk prijzen gewonnen op verscheidene internationale concoursen, zowel als solist en als lid van verschillende ensembles.

Het kwartet wil zich onderscheiden met een professionele aanpak en een sterke muzikale persoonlijkheid. Hun repertoire is zeer gevarieerd, met muziek uit verschillende stijlen en genres. Tegelijkertijd willen de musici zichzelf continu verbeteren en de grenzen opzoeken van het repertoire en de uitvoeringsmogelijkheden van het kamermuziekensemble. Hierin worden ze bijgestaan en gecoached door Henk Guittart, voormalig lid van het Schönberg Quartet.

Het Eurasia Quartet verzorgt regelmatig optredens in Maastricht en op andere locaties in Nederland, België en Duitsland. In januari 2015 won het kwartet bij de Storioni wedstrijd voor kamermuziekensembles masterclasses met de leden van het gerenommeerde Storioni Trio, en in 2016 ontvingen zij de Henriëtte Hustinxprijs als meest veelbelovende ensemble van het conservatorium van Maastricht.

In 2020 werd Eurasia Quartet drievoudig winnaar van de internationale wedstrijdprijs. In januari 2020 won het kwartet een zilveren medaille op ‘Central International String Quartet Competition’ in Malta.
In februari 2020 werd de eerste prijswinnaar van de ‘Grand Prize Virtuoso - International Music Competition’ in Londen, VK.
In maart 2020 werd de 1e prijswinnaar op de ‘2e AEMC internationale kamermuziekwedstrijd’ in Italië.
In juni 2020 speelde Eurasia Quartet de wereldpremière van Lawrence Kramer's String Quartet No. 8 "Reflections and Memories" (2018-2020). De uitvoering vond plaats tijdens de AEMC-conferentie.